Hoppa till innehåll

Forsvarsmaktens logistikverk stödjer amerikanska truppers deltagande i övning i norra Finland

Försvarsmaktens logistikverk
Utgivningsdatum 24.4.2024 7.51
Pressmeddelande
Sotilasjuna sillan alla. Vaunuihin on lastattu panssariajoneuvoja.
I övningen Immediate Response ingår logistisk förflyttning av amerikanska styrkor och utrustning genom Norge och Sverige till Finland.

I maj 2024 kommer den amerikanska armén att delta i den finska arméns övning Northern Forest 24 i Rovajärvi. Försvarsmaktens logistikverk stöder logistiska insatser i samband med övningen.

United States Army Europe and Africa (USAREUR-AF) övar snabb utplacering och koncentration av styrkor från USA till Europa. I övningen ingår logistisk förflyttning av amerikanska styrkor och utrustning genom Norge och Sverige till Finland och deras återresa till hemlandet under april och juni. Målet med övningen är att upprätthålla och utveckla militär interoperabilitet och prestanda samt att utveckla Finlands, Sveriges och Norges förmåga att ta emot trupper från USA.

Vårens största stridsövning i Försvarsmakten, Northern Forest 24, äger rum i Rovajärvi den 26-31 maj med allierade soldater från USA och Norge. Amerikanska trupper kommer också att delta i den regionala artilleriskjutövningen (ALTAH Pohjoinen 24), som kommer att äga rum i Rovajärvi den 13-25 maj.

Amerikanska styrkor deltar i Northern Forest 24 som en del av USAREUR-AF:s övningsserie DEFENDER 24 och NATO:s övningsserie Steadfast Defender.

Forsvarsmaktens logistikverk stöder finska armén i den logistiska förflyttningen av allierade styrkor som deltar i ovanstående övningar, och gör arrangemang för mottagande av trupper och värdlandsstöd. Cirka 2 000 amerikanska trupper och cirka 600 fordon deltar i övningarna.
 

´