Hoppa till innehåll

Soldater övar sig i akutvård med hjälp av en docka. Bild Försvarsmakten.

Sektorn för akutvård och simulering

Sektorn för akutvård och simulering vid Centret för militärmedicin är en sakkunnigorganisation inom akutvård och katastrofmedicin. Sektorn verkställer och utvecklar även fältkirurgi samt erbjuder simulationsutbildning inom området.

Sektorn för akutvård och simulering utbildar elever på medicinalreservofficerskursen, krishanteringstrupper och övriga av Försvarsmaktens aktörer som verkställer akutvård och katastrofmedicin. Vidare verkställer sektorn utbildning för Försvarsmaktens samarbetspartner, t.ex. Polisen och sjukvårdsdistrikten, i enlighet med samhällets säkerhetsstrategi. 

Simulationscentret

Vid Simulationscentret skapas med hjälp av specialeffekter och rekvisita realistiska verksamhetsförutsättningar för dem som utbildas. Även väderlek och tid på dygnet kan anpassas enligt behov.

En patientsimulatordockas arm med ett blödande skottsår. Bild Försvarsmakten.En sjukskötare fäster en spruta på en patientsimulatordockas vad. Bild Försvarsmakten.

De som utbildas vårdar symptom och skador i en patientsimulator som är så naturlig som möjligt. Utöver utbildning i akutvård av typiska krigsskador erbjuder Simulatorcentret även utbildning i akutvård och fortsatt vård av plötsligt insjuknade akutpatienter.

 

´