Försvarsmakten utvecklar granatkasteriets rörlighet genom ett nytt system
Inom armén pågår ett projekt, genom vilket granatkasteriets rörlighet utvecklas genom ett nytt, modulärt och rörligt 120 KRH M3-vapensystem.
Armén har i samarbete med Försvarsmaktens logistikverk och Patria utvecklat ett nytt, tungt M3-granatkastarsystem (M3 = Modular Mobile Mortar), vars förserie Försvarsmaktens logistikverk anskaffar av Patria. De nya granatkastarna levereras till Armén under 2025, och anskaffningens totalpris är 4,7 miljoner euro utan mervärdesskatt.
De tunga granatkastarna stöder de stridande trupperna. I framtiden växer granatkastarvapenslagets roll som truppernas egen enhet för tung indirekt eld.
Det nya systemet monteras på fordon, och elduppgiften utförs direkt från fordonet, vilket ökar granatkasteriets rörlighet avsevärt. I systemet utnyttjas det befintliga eldröret och ledningssystemet, som har integrerats i en modul tillsammans med ammunitionsmagasinet, dämpningsmekanismen och ett tröghetsnavigeringssystem. Med modulen kan man i praktiken skjuta från alla fordon som är utrustade med containerlåssystem av standardmodell. Modulen kan, om fordonet går sönder, flyttas över till ett annat fordon, varefter man kan fortsätta med uppgiften.
Kastaren är redo för eldverksamhet utan särskilda förberedelser oberoende av terräng, och den har åtminstone samma eldgivningsförmåga som en granatkastare som dras av ett fordon. Systemet är inhemskt och dess komponent- och reservdelsunderhåll är tryggat. Vapensystemet är lätt att använda och kostnadseffektivt som lösning.
– Det nya M3-systemet förbättrar våra truppers rörlighet, skydd och således deras verkansförmåga. Utvecklingen av systemet är ett exempel på ett samarbete som framskridit i rask takt ända från att konceptet skapades till att en prototyp byggdes, provskjutningar utfördes, systemet testades och kraven gällande förserien fastställdes samt till att principerna för dess användning och taktik fastslogs. Man samlar erfarenheter av användningen av den förserie som nu anskaffas, och beslut om ytterligare anskaffningar fattas senare. Målet är att inleda beväringsutbildningen med de nya granatkastarna under 2026, berättar infanteriinspektören, överste Ari Lehmuslehti vid Arméstaben.
Rörelsen avgörande
Utvecklingen av granatkasteriets rörlighet sker utgående från hot. En obefäst granatkastare saknar skydd för hot från luften och avslöjas lätt under en elduppgift. Med modern artillerilokaliseringsradar klarar man i praktiken av att genast räkna ut en flygande granats utgångpunkt. Eldställningen kan även upptäckas från luften av satelliter eller drönare, även om man ännu inte skulle ha skjutit från den. Det långa skjutavståndet erbjuder inte heller som sådant något skydd.
Ett effektivt sätt att minska hotet är att utföra elduppgiften snabbt från en oförberedd eldställning och avlägsna sig omedelbart efter elduppgiften. En god taktisk rörlighet kompenserar för sin del även ammunitionens räckvidd. Med en fordonsmonterad granatkastare kan man utföra elduppgiften närmare målet och avlägsna sig efter utförd uppgift.
Närmare information om granatkastare finns i Försvarsmaktens materialbildkatalog:
- Lätt granatkastare 81 KRH (puolustusvoimat.fi)
- Tung granatkastare 120 KRH (puolustusvoimat.fi)
- Bepansrat granatkastarfordon XA-361-AMOS (puolustusvoimat.fi)