Hoppa till innehåll

Leverantören av det nordiska NCU-stridsuniformssystemet har valts

Försvarsmaktens logistikverk
Utgivningsdatum 8.2.2022 15.31
Pressmeddelande
Fyra soldater står på rad klädd i det gröna nordiska NCU-stridsuniformet

Som gemensamt Nordic Combat Uniform-stridsuniformssystem har valts den stridsuniformshelhet som tillverkas av norska Oskar Pedersen AS. De första NCU-uniformerna tas i bruk av Försvarsmakten från och med början av år 2023.

Nordic Combat Uniform (NCU)-projektet, som inleddes år 2016, har som målsättning att skapa en stridsuniformssystemhelhet som motsvarar det framtida stridsfältets krav för de fyra nordiska försvarsmakternas bruk. Projektet är en del av det nordiska Nordefco-försvarssamarbetet. 

Representanterna för logistik- och materielverken vid Finlands, Sveriges, Norges och Danmarks försvarsmakter undertecknade avsiktsförklaringen för anskaffning av stridsuniformssystemet i Oslo den 8 februari. För Finlands försvarsmakts del undertecknades avtalet av chefen för Försvarsmaktens logistikverk, ingenjörgeneralmajor Kari Renko.

Totalvärdet för NCU-stridsuniformsprojektet under åren 2022–2028 uppgår, då man beaktar samtliga upphandlingar som de nordiska länderna gör, till maximalt 425 miljoner euro. För Försvarsmakten möjliggör ramavtalet NCU-upphandlingar till maximalt 65 miljoner euro.  De första NCU-stridsuniformshelheterna levereras till Försvarsmakten under år 2023. 

Som helhet är det nordiska stridsuniformssystemet enhetligt i alla länder, och det omfattar uniformskonfigurationer som används i europeiska klimatförhållanden samt i djungelmiljö och ökenförhållanden.

Varje land använder sitt nationella kamouflagemönster på plaggen. Huvudbonader, handskar, kängor eller skyddsutrustning ingår inte i NCU-helheten, utan varje deltagarland anskaffar dem självständigt.

I Finland kommer stridsuniformssystemet NCU att tas i bruk vid sidan av den inhemska M05-stridsuniformen och M04-stridsuniformen för den varma klimatzonen. NCU-uniformerna kommer att förses med samma kamouflagemönster som de nuvarande uniformerna har. Försvarsmakten skaffar alla klädesplagg som hör till NCU-uniformshelheten förutom snödräkten. I stället för den används den dräkt som hör till stridsuniformssystemet M05.

Parallellt med projektet som förnyar uniformerna utvecklar Försvarsmakten soldatens eldkraft, överlevnadsförmåga, rörlighet, lägesmedvetenhet samt upprätthållande av stridsförmågan på ett mångsidigt sätt. Eldkraften har förbättrats under de senaste åren bland annat genom modernisering av stormgeväret (RK62M) samt genom att sätta i gång utvecklandet av skarpskyttegeväret som hör till gevärsystem M23 och geväret för infanterigruppens stödskytt. Överlevnadsförmågan har också utvecklats bland annat genom att ta i bruk inhemska M17-skyddsvästar samt den nya generationens skyddsmask och anskaffning av hjälmar. Prestationsförmågan för spanare och eldledare har förbättrats genom anskaffning av nya värmekameror och mållokaliserare.

Från informationsbegäran till fältförsök

Det nordiska stridsuniformsprojektet började år 2016 med informationsbegäran till tillverkarna av stridsvapensystem. Efter informationsbegäran följde två anbudsomgångar under åren 2018–2019. I sina anbud beskrev anbudsgivarna sina uniformshelheter, som enligt deras uppfattning motsvarade de funktionella krav som NCU-länderna hade ställt.

Utgående från anbuden bjöd NCU-projektet in fyra anbudsgivare till fältförsök, där man utvärderade hur uniformssystemhelheterna fungerade under olika förhållanden, och samlade in användarerfarenheter av helheternas lämplighet för tjänstebruk.

Fältförsöken i fråga om uniformskonfigurationerna för Europa genomfördes i Finland, Sverige, Norge och Danmark. I försöken deltog sammanlagt 420 soldater från personalen och beväringar. I Finland genomfördes NCU-fältförsöken vårvintern 2020. I dem deltog avdelningar som bestod av beväringar från beredskapsenheterna vid Jägarbrigaden och Kajanalands brigad. Avdelningarna använde uniformerna i sin stridsutbildning och i daglig tjänst.  I Finland utfördes utöver detta separata test, genom vilka man utvärderade hur uniformssystemhelheterna fungerade i arktiska förhållanden.

Samtidigt med försöken som genomfördes i de nordiska länderna gjordes fältförsök i fråga om uniformskonfigurationerna för djungelmiljön och ökenområden. Konfigurationerna genomfördes vårvintern 2020 i Australien i form av två tio dagar långa försöksperioder, under vilka en avdelning som bestod av soldater från Danmarks försvarsmakt testade plaggen.

Efter att fältförsöken hade slutförts analyserade man responsen från användargrupperna och gjorde en teknisk bedömning av uniformskandidaterna. Beslutet om vem som ska utses till leverantör av NCU-systemet fattades på grundval av bedömningarna och anbuden som erhölls av systemleverantörerna.
 

Mer information: 
Överstelöjtnant Pasi Hurskainen, Huvudstabens logistikavdelning, tel. 0299 800 (växel)

 

´