Hyppää sisältöön

Ny skidutrustning för trupperna i norr

Försvarsmaktens logistikverk
Utgivningsdatum 13.4.2023 13.30
Pressmeddelande
Ett jägarknippe betyder att den nya skidutrustningen binds ihop till ett behändigt knippe med hjälp av stavremmen. Då kan den lätt packas in till exempel i ett fordon. Foto Finska Försvarsmakten.

Natos logistik- och upphandlingsverk (NSPA, NATO Supply and Procurement Agency) har slutfört konkurrensutsättningen av skidutrustning som uppfyller den finska försvarsmaktens krav. Via NSPA skaffar Försvarsmaktens logistikverk över 8 000 par skidor och stavar för arméns trupper i norr.

Upphandlingens sammanlagda värde inklusive mervärdesskatt är nästan tre miljoner euro. Den omfattar skidor och bindningar från KSF Sport Oy, stavar från Peltonen Ski Oy samt reservdelar till skidutrustningen. 

Den nya utrustningen levereras till Jägarbrigaden och Kajanalands brigad under vintern 2023–2024. Skidutrustningen har utvecklats så att den ska fungera och bära soldaterna i synnerhet i den djupa snön i norra Finland. 

– Med hjälp av de nya skidorna blir det lättare för soldaterna att ta sig fram särskilt i djup snö. Soldatens och utrustningens vikt har ökat med tiden, vilket också har ställt nya krav på skidorna. Med moderna material och tillverkningstekniker har skidorna gjorts både bredare och längre utan att deras massa har ökat nämnvärt. Dimensioneringen är lyckad – skidorna har större bärkraft än tidigare, men de kan fortsättningsvis användas allmänt av trupperna. De nya skidorna kan användas med alla militärskor, medan de nuvarande skidornas bindningar kräver vintergummistövlar, berättar infanteriets inspektör, överste Juhana Skyttä vid Arméstaben. 

 


Skidbindningen kan enkelt anpassas till skon samt snabbt fästas och öppnas även med handskarna på händerna. Foto KSF Sport Oy.


Den nuvarande skidutrustningen kommer fortsättningsvis att användas av de trupper som verkar i områden där mängden djup snö är mindre än i norr.

Det sammanlagda värdet av de treåriga ramavtal som NSPA ingått med finländska företag uppgår till mer än 11 miljoner euro utan mervärdesskatt. Den första upphandlingen av skidutrustning har en sysselsättningsskapande effekt på cirka 20 årsverken i Finland.
 
Med NSPA:s ramavtal kan även andra länder att delta i upphandlingen 2023–2025, vilket skulle innebära en volymfördel och en operativ förenlighet för trupperna i norr. 


Mer information
Arméstaben: infanteriets inspektör, överste Juhana Skyttä tfn 0299 800 (Försvarsmaktens växel)
Försvarsmaktens logistikverk, Systemcentralen: tekniska ombudet Pasi Ahola 0299 800 (Försvarsmaktens växel)
 

´