Hyppää sisältöön

Pohjoisen joukoille uusia hiihtovälineitä

Puolustusvoimien logistiikkalaitos
Julkaisuajankohta 13.4.2023 13.30
Tiedote
Jääkärinippu tarkoittaa sitä, että sauvojen rannelenkkiä käyttämällä uudet hiihtovälineet laitetaan helposti käsiteltäväksi nipuksi. Tämän jälkeen ne voidaan helposti kuormata esim. ajoneuvon kyytiin. Kuva Puolustusvoimat.

NATO:n logistiikka- ja hankintavirasto (NSPA, NATO Supply and Procurement Agency) on saanut päätökseen Suomen puolustusvoimien vaatimusten mukaisten hiihtovälineiden kilpailutuksen. Puolustusvoimien logistiikkalaitos hankkii NSPA:n kautta Maavoimien pohjoisille joukoille yli 8 000 paria hiihtovälineitä.

Hankinnan arvonlisäverollinen yhteisarvo on lähes kolme miljoonaa euroa. Se sisältää KSF Sport Oy:n toimittamat sukset ja siteet, Peltonen Ski Oy:n toimittamat sauvat sekä hiihtovälineiden varaosia. 

Uudet hiihtovälineet toimitetaan Jääkäriprikaatiin ja Kainuun prikaatiin talvikauden 2023-2024 aikana. Hiihtovälineet on suunniteltu toimimaan ja kantamaan erityisesti pohjoisen Suomen umpihankiolosuhteissa. 

- Uusien suksien avulla parannamme taistelijan kykyä edetä erityisesti syvässä hangessa. Taistelijan ja hänen kantamiensa varusteiden paino on ajan mittaan kasvanut, mikä on asettanut myös suksille uusia vaatimuksia. Suksien kokoa on pystytty nykyaikaisilla materiaaleilla ja valmistustekniikoilla kasvattamaan pituus- ja leveyssuunnassa niiden massan juurikaan kasvamatta. Mitoitus on onnistunut - sukset ovat aiempaa kantavampia, mutta sopivat edelleen joukkojen yleiskäyttöön. Uusia suksia voidaan käyttää kaikilla sotilasjalkineilla, kun nykyisin käytössä olevien suksien siteet vaativat käyttäjältään talvikumisaappaat, kertoo jalkaväen tarkastaja eversti Juhana Skyttä Maavoimien esikunnasta. 
 


Suksiside on helposti säädettävissä käytettävälle jalkineelle sekä nopea kiinnittää ja irrottaa kintaat kädessä. Kuva KSF Sport Oy.


Nykyisten hiihtovälineiden käyttöä jatketaan joukoilla, joiden toiminta-alueella syvän lumen määrä on pohjoista vähäisempi.

NSPA:n suomalaisten yritysten kanssa solmimien kolmivuotisten puitesopimusten arvonlisäveroton yhteisarvo on yhteensä yli 11 miljoonaa euroa. Ensimmäisen hiihtovälinehankinnan työllistävä vaikutus Suomessa on noin 20 henkilötyövuotta.
 
NSPA:n puitesopimukset mahdollistavat myös muiden maiden osallistumisen hankintaan vuosina 2023-2025, mikä tuottaisi volyymietua sekä pohjoisten joukkojen operatiivista yhteensopivuutta. 


Lisätiedot
Maavoimien esikunta: jalkaväen tarkastaja eversti Juhana Skyttä puh. 0299 800 (vaihde)
Puolustusvoimien logistiikkalaitos, Järjestelmäkeskus: tekninen asianhoitaja Pasi Ahola 0299 800  (vaihde)
 

´