Hyppää sisältöön

Sukelluslääketieteen keskus

Sukelluslääketieteen keskus kehittää ja ylläpitää sukeltavien erikoisjoukkojen palveluskelpoisuutta ja palvelusturvallisuutta.

Sukelluslääketieteen keskuksessa tehdään merivoimien sukeltajakurssille hakeutuvien terveystarkastukset. Keskus antaa konsultaatio- ja asiantuntijatukea kutsuntalääkäreille sekä muun muassa Rajavartiolaitokselle, pelastuslaitoksille ja viranomaissukeltajien työterveyshuollon yksiköille.

Sukelluslääketieteen keskus järjestää sukelluslääketieteen ja ylipainehappihoidon koulutusta. Lisäksi se antaa sukellusonnettomuuksien ensihoidon erikoiskoulutusta (ADALS eli Advanced Diving Accident Life Support -koulutusta) (www.adals.fi) yhteistyössä Suomen Anestesiologiyhdistyksen ja Suomen sukellus- ja ylipainelääketieteellisen yhdistyksen kanssa.

Sukelluslääketieteen keskus tekee alan tutkimusta yhteistyössä Ruotsin puolustusvoimien, Helsingin yliopistollisen keskussairaalaan ja Työterveyslaitoksen kanssa. Tutkimusaiheita ovat muun muassa sukeltajan keuhkojen fysiologia, hengityskaasujen narkoottiset vaikutukset elimistöön sekä arktisissa olosuhteissa sukeltamisen vaikutukset elimistöön ja operatiiviseen toimintakykyyn.

Keskus toimii Suomen kansallisena edustajana European Diving Technology Committeen lääketieteellisessä jaostossa.

Sukelluslääketieteen keskuksessa suoritettu lääkäripalvelu hyväksytään käytännön koulutukseksi sukelluslääketieteen ja ylipainehappihoidon erityispätevyysohjelmassa.

´