Hyppää sisältöön

Naton Euroopan-joukkojen apulaiskomentaja vieraili Suomessa

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 1.12.2023 15.00
Tiedote
Naton Euroopan-joukkojen apulaiskomentaja (DSACEUR), amiraali Sir Keith Blount tutustui vierailullaan Karjalan prikaatin johtamaan Repo 23 -harjoitukseen. Kuvassa amiraali Blount, Karjalan prikaatin komentaja, prikaatikenraali Jyri Raitasalo, Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen sekä Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Pasi Välimäki.

Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen isännöi 29.11.–1.12. Naton Euroopan-joukkojen apulaiskomentajan (DSACEUR), amiraali Sir Keith Blountin vierailua Suomessa.

Vierailun tavoitteena oli perehdyttää amiraali Blount suomalaiseen reserviin pohjautuvaan puolustusjärjestelmään sekä Puolustusvoimien suorituskykyihin. Vierailuohjelmaan sisältyi muun muassa tutustumista harjoitustoimintaan sekä keskustelut Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivisen ja puolustusministeriön kansliapäällikkö Esa Pulkkisen kanssa.

Aktiivinen tiedonvaihto luo edellytykset liittouman yhteisten kyvykkyyksien hyödyntämiselle

Vierailunsa aikana amiraali Blount perehtyi varusmiesten ja reserviläisten toimintaan Repo 23 -harjoituksessa Lappeenrannassa. Karjalan prikaatin johtamaan harjoitukseen osallistuu yhteensä 4000 henkilöä useista Puolustusvoimien joukko-osastoista sekä Rajavartiolaitoksesta. Harjoitusjoukosta noin tuhat on reserviläisiä. Repo 23 -harjoituksen lisäksi amiraali Blount vieraili Nuijamaan rajavartioasemalla, jossa hän tutustui Kaakkois-Suomen Rajavartioston toimintaan sekä vallitsevaan rajatilanteeseen.

Pääesikunnan päällikön, kenraaliluutnantti Vesa Virtasen mukaan aktiivinen tiedonvaihto liittolaisten välillä on keskeistä, jotta yhteisiä kyvykkyyksiä voidaan hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla.

– On meille ensiarvoisen tärkeää, että saamme perehdytettyä Naton korkeinta sotilasjohtoa puolustusjärjestelmäämme ja suorituskykyihimme. Se luo edellytykset sille, että Suomen ja liittouman yhteisiä sotilaallisia kyvykkyyksiä voidaan hyödyntää tarkoituksenmukaisesti. Olen erityisen tyytyväinen siihen, että saimme jälleen kerran esitellä Repo 23 -harjoituksessa reserviläistemme korkealaatuista osaamista ja ensiluokkaista asennetta. Kiitän amiraali Blountia hyvistä keskusteluista. Yhdessä olemme vahvempia, kenraaliluutnantti Virtanen sanoo.

Amiraali Blount: Suomen jäsenyys vahvistaa liittoumaa

Amiraali Sir Keith Blount vieraili Pohjoismaissa ensimmäistä kertaa uudessa tehtävässään. Hänen mukaansa uusimpana jäsenenä Suomi tuo Natoon kokemusta, mikä vahvistaa liittoumaa entisestään.

– Olen äärimmäisen kiitollinen Suomelle siitä, että se isännöi ensimmäistä vierailuani Pohjoismaihin sen jälkeen, kun otin vastaan tehtäväni Naton Euroopan-joukkojen apulaiskomentajana viime kesänä.

Liittouman uusimpana jäsenenä Suomi tuo mukanaan runsaasti kokemusta. Suomen puolustuksen kokonaisvaltainen lähestymistapa on innostava ja erinomainen esimerkki liittouman kyvykkyyksien laajuudesta ja syvyydestä.

Oli vaikuttavaa nähdä Suomen reserviläisten osaaminen, se nopeus, jossa heidät voidaan kutsua palvelukseen, heidän koulutustasonsa ja vahva maanpuolustustahtonsa. Suomen asevelvollisuusmalli yhdessä ammattitaitoisen palkatun sotilashenkilöstön kanssa antaa Suomelle paljon aihetta ylpeyteen. Liittouma on vahvistunut merkittävästi Suomen jäsenyyden myötä ja on entistä turvallisempi sen ansiosta, amiraali Blount sanoo.

´