Hyppää sisältöön

F-35-hankinnan asekokonaisuutta täydennetään JDAM- ja SDB I -ampumatarvikkeilla

Puolustusvoimien logistiikkalaitos
Julkaisuajankohta 1.3.2024 11.14
Tiedote
Liitopommeja kuljetuskärryssä.
SDB-liitopommeja. Kuva: Yhdysvaltain ilmavoimat

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja kenraalimajuri Jari Mikkonen allekirjoitti 29.2.2024 puolustusministeri Antti Häkkäsen valtuuttamana hankintasopimuksen F-35-monitoimihävittäjän JDAM- ja SDB I -ampumatarvikkeista.

Hankinnan kohteena on JDAM- ja SDB I -pommijärjestelmät tarvikkeineen ja palveluineen vuosina 2024–2030. Hankinta on TPA- eli Total Package Approach -hankinta, mikä tarkoittaa, että hankinta sisältää JDAM- ja SDB I -pommien lisäksi BRU-61-laukaisulaitteita, harjoitusmateriaalia, ohjekirjallisuutta, varaosia, tarvikkeita, kuljetuspalveluita sekä valmistajan ja toimittajan koulutus- ja tukipalveluita. Sopimus sisältää varaosat sekä toimittajan ja valmistajan tukipalvelut vuoteen 2030 asti. 

Hankintasopimus on dollarimääräinen ja sen indeksisidonnainen enimmäishinta on 96 011 515 Yhdysvaltojen dollaria eli 79 112 982,04 euroa vuoden 2021 hintatasossa laskettuna (alv 0 %, 29.1.2021; 1 euro = 1,21360 USD). Hankinnan maksut ajoittuvat vuosille 2024–2030. 

Hankinta toteutetaan Yhdysvaltojen ja Suomen viranomaisten välisenä kauppana FMS-hankintana (Foreign Military Sales), missä Puolustusvoimien logistiikkalaitos solmii hankintasopimuksen Yhdysvaltojen hallinnon kanssa. 

JDAM (Joint Direct Attack Munition) on modulaarinen ohjainsarja MK-80-sarjan (Mark 80) viidensadan, tuhannen tai kahden tuhannen paunan pommirunkoihin. Ohjainsarjan lisäksi pommirunkoon asennetaan sytytin tai sensori käyttötarkoituksesta riippuen. JDAM-pommilla voidaan vaikuttaa tarkasti lyhyelle etäisyydelle kiinteisiin tai liikkuviin maaleihin. 

SDB I (Small Diameter Bomb I) on liitopommi, jolla kyetään vaikuttamaan tarkasti keskipitkällä etäisyydellä oleviin maaleihin. Suhteellisen pienen kokonsa ansiosta hävittäjään mahtuu kerrallaan useita SDB I -pommeja.

- Ohjautuvat pommit ja liitopommit ovat osa asehankintakokonaisuutta, jolla mahdollistetaan Ilmavoimien kyky toimia osana muiden puolustushaarojen taistelua. Suomen F-35-hävittäjän aseistus hankitaan vaiheittain vuoteen 2035 mennessä. Asehankintojen ajallinen hajauttaminen mahdollistaa sen, että voimme tarkentaa asekokonaisuutta F-35-hankkeen edetessä. Näin myös varmistamme sen, että voimme valita F-35-hävittäjäämme uudenaikaisimmat aseet, joilla on mahdollisimman pitkä käyttöikä. Osa nyt hankittavista asetyypeistä on käytettävissä myös nykyisellä F/A-18-kalustollamme, joten siirtyessämme F-35-kalustoon pääsemme hyödyntämään tähänastista osaamistamme ja järjestelmätuntemusta, kertoo F-35-hankejohtaja, eversti evp. Henrik Elo

´