Hyppää sisältöön

Logistiikkakoulu kurssittaa 1500 mahdollistajaa vuodessa

Puolustusvoimien logistiikkalaitos
Julkaisuajankohta 23.2.2021 15.21
Jono perävaunua vetäviä liikennetraktoreita pysähtyneenä tien varteen.
Tulevat logistiikkaupseerit harjoittelevat laajasti käytännön kenttähuollon taitoja. Kadetit suorittavat Logistiikkakoulussa muun muassa ajokortin liikennetraktorille ja useille muille ajoneuvoille.

Logistiikan ja huollon ammattilaisia työskentelee Puolustusvoimissa kaikissa joukoissa Maa-, Meri- ja Ilmavoimissa. Heitä kouluttaa Riihimäen varuskunnassa toimiva Logistiikkakoulu. Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikuntaan kuuluvan koulun opiskelijoihin kuuluu henkilöstöä varusmiehistä kadetteihin, aliupseereihin ja uransa eri vaiheissa oleviin Puolustusvoimien logistiikan sotilas- ja siviiliosaajiin.

Logistiikkakoulu ei kuulu Puolustusvoimien tunnetuimpiin aselaji- ja toimialakouluihin, mutta sen juuret ulottuvat pitkälle.

- Nykymuodossaan Logistiikkakoulu sai alkunsa 2010-luvun puolivälissä  puolustusvoimauudistuksessa Hämeen rykmentissä toimineen Huoltokoulun perinteiden jatkajaksi, kertoo koulun johtaja majuri Jere Perkiökangas. 
- Huollon ja siihen liittyvien erikoisalojen koulutusta on Puolustusvoimissa annettu jo kauan ennen nykyaikaisen Puolustusvoimien logistiikan käsitteen syntymistä. 

Logistiikka on Puolustusvoimien toiminnan mahdollistaja. Yksittäisen joukon tasalla huollon huollon ja logistiikan logistisen toiminnan ketju varmistaa että kenttähuoltoon tukeutuvilla taistelijoilla on riittävästi taistelukentän perustarpeita kuten ruokaa, vettä, lääkinnällistä huoltoa, ammuksia ja varusteita ja että joukko saa tarvitsemansa tuen ajoneuvojensa ja aseidensa huoltoon ja ylläpitoon. 

Laajemmalla tasolla Puolustusvoimat kytkeytyy logistiikkajärjestelmänsä kautta ympäröivään yhteiskuntaan. Logistiikkajärjestelmä varmistaa osaltaan että Puolustusvoimien materiaali- ja muut hankinnat ja suorituskykyjen kehittäminen palvelevat parhaalla tavalla Puolustusvoimien toimintaa ja kehitystarpeita. Lisäksi logistiikkajärjestelmässä tehtävä yhteistyö siviilitoimijoiden kuten kotimaisten yritysten kanssa tuottaa Puolustusvoimille materiaalista ja muuta kykyä tehtävien toteuttamiseen. 

Logistiikan toiminta onkin usein koordinaatiota ja yhteensovittamista. Toisaalta logistiikan alaan liittyy monenlaista teknistä erityisosaamista, joka näkyy myös Logistiikkakoulun opetustarjonnassa. Huollon ja logistiikan peruskoulutuksen ohella iso osa Logistiikkakoulun puolestatoistatuhannesta vuotuisesta opiskelijasta osallistuu vaikkapa jonkun koneen tai järjestelmän huolto- ja käyttökurssille jossain päin Suomea.

- Riihimäellä toteutetaan Logistiikkakoulussa muun muassa operaatiotaidon ja taktiikan opetus sekä varusmiesten Lääkintäreserviupseerikurssin koulutus. Useissa opetustapahtumissa menemme kentälle kouluttamaan järjestelmiä ja toimintaa siellä, missä sitä tehdään, Perkiökangas toteaa.

Logistiikkakoulu antaa sekä tutkintoon johtavaa opetusta, että täydennyskoulutusta, joilla mahdollistetaan aselajin henkilöstön osaaminen. Aliupseerien virkaurakursseilla huollon ja logistiikan opetus logistiikan erityiskoulutus toteutetaan yhteistyössä yhdessä joukko-osastojen kanssa. Lisäksi Logistiikkakoulussa opiskelee vuosittain kymmenkunta Maanpuolustuskorkeakoulussa sotatieteellistä perustutkintoa perustutkinta suorittavaa kadettia, joista kandidaatti- ja maisteriopintojen jälkeen koulutetaan henkilöstöä huollon perusyksiköihin sekä poikkeusolojen eri tehtäviin. 

Huoltoupseerien Logistiikkaupseerien koulutuksessa korostuu majuri Perkiökankaan mukaan hyvä vuorovaikutuskyky. 

- Hyvä logistiikkaupseeri osaa verkostoitua. Hänen tulee osata toimia tuettavien joukkojen kanssa niin, että syntyy hyvä vuorovaikutus, jossa logistiikan järjestelyt toimintatapa ja tuettavan toiminta sovitetaan yhteen. Toisaalta hän on oman alansa perehtynyt erikoisosaaja, mutta myös johtaja joka osaa sovittaa eri alojen asiantuntijoiden osaamisen toimivaksi kokonaisuudeksi.

Nykypäivän logistiikan osaaja on paitsi verkostoitunut, myös informaatiovirtojen hallitsija. Nykyisessä toimintaympäristössä sekä elinkeinoelämän että sotilaslogistiikan sotilaallisen logistiikan toiminnassa on keskeistä hallita ja ymmärtää tietovirtoja joilla materiaalin ja muiden resurssien toimittamista ohjataan. Tämä kehitys vaikuttaa majuri Perkiökankaan voimakkaasti myös tulevaisuuden sotilaallisen logistiikan osaajien työhön, joka on luonteeltaan myös aikaisempaa kansainvälisempää.

- Logistiikka alana teknistyy ja digitalisoituu. Lisäksi logistiikkaupseerin ammatissa kansainvälisen yhteistoiminnan valmiuksien merkitys kasvaa. Puolustusvoimat valmistautuu tehtävänsä mukaisesti ottamaan vastaan ulkomaisia joukkoja sotilaallisia harjoituksia ja myös poikkeusolojen varautumista ajatellen. Logistiikan osaajilla on tämän toiminnan käytännön toteuttamisessa huomattava rooli.
 

´