Hyppää sisältöön

Lähetys kulkee kasarmille, kentälle ja kriisinhallintaoperaatioon

Puolustusvoimien logistiikkalaitos
Julkaisuajankohta 23.2.2021 9.50
Maastopukuiset varusmiehet lajittelevat kenttäpostia pöydän ääressä.
Kenttäposti on poikkeusolojen postipalvelun järjestely, joka tavoitti sotilaat jo talvi- ja jatkosodan aikana. Kenttäpostijärjestelmää testattiin joulukuussa 2019 Vuosangassa järjestetyssä Metso19 -harjoituksessa.

Puolustusvoimien logistiikka on paitsi joukkojen toiminnan mahdollistamista, myös yhteydenpitoväylän luomista sotilasorganisaation ja siviiliyhteiskunnan välille. Puolustusvoimien postipalvelu on kuljettanut sekä viralliset että kotirintaman lähetykset vastaanottajilleen jo yli sadan vuoden ajan.

Kapteeniluutnantti Hannu Ikävalko Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnasta on työskennellyt neljällä vuosikymmenellä Puolustusvoimien huoltopalveluiden parissa. Tällä hetkellä hänen tehtäväänsä kuuluu Puolustusvoimien tarvitsemien postipalveluiden suunnittelu ja kehittäminen yhdessä Puolustusvoimien kumppanin, Posti Oyj:n kanssa.

Ikävalkon mukaan postipalvelun tehtävän voi kiteyttää ytimekkäästi. Se on yhteydenpitokanava Puolustusvoimien, asevelvollisten ja muun yhteiskunnan välillä. 

– Puolustusvoimien postipalveluissa on kaksi linjaa: On virkaposti eli Puolustusvoimien omien kirjeiden ja lähetysten kuljettaminen sekä sitten se suurelle yleisölle tutumpi eli siviiliposti. Molemmissa on kyse Postin lakisääteisen tehtävän täyttämisestä. 

Postipalvelut ovat Puolustusvoimissa monin tavoin melko näkymättömiä, mutta silti useimmille tuttuja. Jokainen asevelvollinen on joskus saanut virkapostia kutsuntakirjeiden tai vaikkapa kertausharjoituskutsun muodossa.  Talvi- ja jatkosodassa kotiväen kuulumiset ja paketit rintamalle tuonut kenttäposti taas on tullut suomalaisille tutuksi veteraanien ja muiden aikalaisten kertomuksista sekä elokuvista ja kirjallisuudesta. 

Posti on myös varhainen esimerkki kumppanuudesta, jossa Puolustusvoimat ja suomalaisen yhteiskunnan siviili-instituutio tekevät tiivistä ja pitkäjänteistä yhteistyötä. Puolustusvoimien kumppaniorganisaatioiden joukko on viime vuosikymmeninä laajentunut erilaisiin logistiikan toimintoihin alusten ja ajoneuvojen kunnossapidosta ruokahuoltoon, mutta Postin välityksellä sotaväen, sotilaiden ja kotijoukkojen lähetykset ovat kulkeneet kapteeniluutnantti Ikävalkon mukaan jo yli vuosisadan ajan.

– Posti ja sen edeltäjät ovat eräs Puolustusvoimien vanhimmista kumppaneista. Kun puolustuslaitos vuonna 1918 perustettiin, on yksi ensimmäisistä toimenpiteistä varuskunnissa ollut sen ratkaiseminen, että millä lähetysten vastaanotto ja lähettäminen järjestetään.

Digitaalisten yhteydenpitovälineiden nykyajassa perinteinen kirjeposti vaikuttaa joskus vanhanaikaiselta. Esimerkiksi varusmiehille kulkee nykyään kirjepostia vähemmän kuin ennen matkapuhelinten ja mobiiliyhteyksien aikaa, ja virallinen asiointikin on siirtymässä enenevissä määrin sähköiseksi.

Kapteeniluutnantti Ikävalkon mukaan varuskuntiin kulkevien lähetysten määrä ei kuitenkaan ole vähenemässä, vaan pikemminkin päinvastoin. Puolustusvoimat ja Posti aloittivat helmikuussa 2021 vuoden mittaisen kokeilun, jossa Karjalan ja Kainuun Prikaatien sotilaskoteihin sijoitetaan lähetysten vastaanottamisen ja lähettämisen mahdollistavat pakettiautomaatit. Syynä kokeilulle on kaikkialla yhteiskunnassa näkyvä trendi. Kirjeen sijasta kotoa tulee yhä useammin lähettämisen helppouden ansiosta paketti, ja myös verkkokaupan palveluita hyödynnetään kasarmeilla innokkaasti.

– Pakettiautomaattikokeilu vastaa tarpeeseen joka digitaaliset toimintatavat omaksuneella varusmiesten ikäpolvella on. Esimerkiksi verkkokauppoja käytetään hyvin aktiivisesti. Kuten muussakin logistiikassa, digitalisaatio ja palveluiden käyttäjien aloitteellisuus ohjaa tässä kehitystä, kertoo Ikävalko.

Pakettiautomaatit ja kasarmille kulkeva ovat ennen kaikkea normaaliolojen postijärjestelyjä, mutta myöskään poikkeusolojen kenttäposti ei ole jäänyt vain sotahistorian sivuille.

Puolustusvoimat testaa säännöllisesti sotaharjoitusten yhteydessä kenttäpostijärjestelmää, jonka avulla postilähetykset voidaan toimittaa taisteleville joukoille kenttäolosuhteissa. Joskus lähetysten vastaanottaja voi normaalioloissakin olla kaukana ja vaikeasti saavutettavissa.  Kun suomalainen kriisinhallintajoukko lähetetään maailmalle, pitää Puolustusvoimien logistiikkalaitos kumppaneineen huolta, että paketit ja kirjeet tavoittavat sotilaan kaukanakin.

Kenttäoloissa korostuu se, ettei postia voi mitata vain lähetysten määrässä tai laadussa, vaan se on myös taistelijan henkistä hyvinvointia ylläpitävä tekijä.

– Posti on sotaväessä paljon muutakin kuin kirjeitä ja paketteja. Se on tuulahdus kotoa, muistuttamassa että mitä varten täällä joskus vaikeissakin olosuhteissa ollaan, kapteeniluutnantti Ikävalko toteaa.

Virkatehtävien lisäksi kapteeniluutnantti Ikävalkolla on kaikkien asevelvollisten tapaan Puolustusvoimien postipalvelusta henkilökohtaisia muistoja. Eräs mieleenpainuva tarina liittyy hänen sotilasuransa alkuun varusmiehenä.

– Astuin varusmiespalvelukseen saapumiserässä 1/90 Panssariprikaatissa ja sotilasurani alkoi panssarijääkärinä. Sain palvelukseen kotoa kirjeen, jossa juuri kirjoittamaan oppinut pikkusiskoni kirjoitti minulle painokkaasti siitä että armeijassa olemisesta ei pidä tykätä ihan liikaa. Viikonlopun yli ulottuva kiinniolovuoro ei ollut tuttu juttu siskolle, joten hän luuli etten vain halua tulla käymään kotona, muistelee Ikävalko hymyillen.
 

´