Ilmamuuri 25 -harjoitus paransi Ilmavoimien tärkeimpien kohteiden suojaa

Puolustusvoimien valmiusrakentamisen toimijoiden ketju osoitti voimansa laajassa harjoituksessa.
Viime viikolla Ilmavoimien kohteissa eri puolilla Suomea tehtiin linnoitustöitä. Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen ja Ilmavoimien yhteisessä Ilmamuuri 25 -valmiusrakentamisharjoituksessa työskenneltiin kaikissa Ilmavoimien päätukikohdissa sekä useissa ulkotukikohdissa.
Harjoituksessa parannettiin Ilmavoimien tärkeimpien kohteiden suojaa linnoittamalla. Rakentamisen painopiste oli järeiden betoni- ja suurhiekkasäkkilinnoitteiden rakentamisessa. Näistä tehtiin suojia erityisesti Ilmavoimien henkilöstölle sekä erityyppiselle puolustushaaran erikoiskalustolle.
”Vaikuttavuudeltaan Ilmamuuri 25 oli Ilmavoimien pioneeriaselajin sodan jälkeisen historian merkittävin yksittäinen harjoitus”, kuvaa Ilmavoimien pioneeripäällikkö majuri Joni Pirinen.
Ilmamuuri 25 harjoitti ja kehitti valmiusrakentamisen poikkeusolojen kokonaisuuden järjestelyitä. Harjoitukseen osallistui kymmeniä Puolustusvoimien kantahenkilökuntaan kuuluvia sekä Ilmavoimien reserviläisiä, Puolustuskiinteistöjen henkilöstöä ja 200–300 rakennusyritysten työntekijää.
Valmiusrakentamisessa hyödynnetään yhteiskunnan osaamista ja resursseja
Puolustusvoimien valmiusrakentamisen kumppaniyritykset toteuttivat rakennustyöt yhdessä paikallisrakentajien ja aliurakoitsijoiden kanssa.
”Yhteiskunnan paras osaaminen ja kokemus on otettu jo vuosien ajan osaksi Ilmavoimienkin puolustuksen valmisteluja niin logistiikan kuin itse rakentamisenkin osalta”, majuri Pirinen toteaa.
Ilmamuuri 25 -harjoituksen yhteydessä järjestettiin MPK:n johtama linnoittamisen SOTVA-kurssi sekä pioneeriaselajin kertausharjoitus, johon osallistui reserviläisiä eri puolilla Suomea. Kyseessä oli Ilmavoimien pioneeriaselajin vuoden 2025 pääsotaharjoitus.
Harjoituksessa ainutlaatuinen suomalainen valmiusrakentamiskonsepti osoitti jälleen toimivuutensa.
”Meillä oli harjoituksessa valjastettuna ensimmäistä kertaa koko Ilmavoimien valmiusrakentamisen toimijoiden ketju, josta ei heikkoa lenkkiä löydy”, Pirinen sanoo.
”Olemme seuranneet ilolla rakentamiskohteilla valinnutta erittäin hyvää yhteishenkeä eri toimijoiden kesken.”
Harjoitus myös tarjosi eväitä niin linnoitteiden rakenteen kuin niiden rakentamisenkin kehittämiseen.
”Nämä havainnot hyödynnetään, kun kehitämme toimintatapojamme ja linnoittamisen tuotteita tulevaisuuteen”, Pirinen toteaa.