Hyppää sisältöön

Varusmiesten mielipiteitä kasviproteiinista tutkitaan Kajaanin ja Upinniemen varuskuntaravintoloissa

Puolustusvoimien logistiikkalaitos
Julkaisuajankohta 25.10.2022 13.58
Tiedote
Varusmiehiä maastopuvussa ruokailemassa pitkän pöydän äärellä

Puolustusvoimat ja sen ruokahuollosta vastaava Leijona Catering tarjoavat Leg4Life- ja Just food -hankkeille mahdollisuuden tutkia nuorten asenteita ja mieltymyksiä liittyen kasviproteiineihin. Tutkimus toteutetaan loka-marraskuussa varusmiesten ruokailujen yhteydessä Kainuun prikaatin ja Uudenmaan prikaatin varuskuntaravintoloissa.

Leg4Life – Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä -tutkimushankkeessa edistetään erityisesti Suomessa menestyvien palkokasvien kuten herneen ja härkäpavun tuotantoa ja käyttöä koko ruokaketjussa. Reilu ruokamurros (Just Food) -hanke tutkii millaisin toimin kestävään, ilmastoystävälliseen ja terveelliseen ruokajärjestelmään voidaan Suomessa harpata reilusti. Tutkimustieto on tärkeää siirryttäessä kohti yhä huoltovarmempaa ja ympäristön kannalta kestävämpää ruokajärjestelmää. Hankkeita rahoittaa Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvosto ja niiden toteutukseen osallistuu Helsingin yliopisto, Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus ja Jyväskylän yliopisto.

Puolustusvoimat ja sen ruokapalvelusta vastaava strateginen kumppani Leijona Catering tarjoavat loka-marraskuussa Leg4Life ja Just food -hankkeille mahdollisuuden tutkia varusmiespalvelusta suorittavien nuorten asenteita ja mieltymyksiä liittyen kasviproteiineihin. Leijona Cateringin ja Puolustusvoimien tavoite on kehitys kohti huoltovarmempaa, entistä terveellisempää ja ilmastoystävällisempää ruokailua. Tutkimuksen tuloksia hyödynnetään varusmiesruokailun ruokalistojen kehitystyössä. Työn tueksi halutaan varmistaa, että varusmiesten asiakastyytyväisyys pysyy nykyisellä erittäin hyvällä tasolla.

Tutkimus toteutetaan noin kolmen viikon ajanjaksossa aikavälillä 31.10.- 17.11.2022 varuskuntaravintoloissa Kainuun prikaatin Hoikanhovissa ja Rannikkoprikaatin Ankkurissa osana varusmiesten normaalia ruokailurytmiä. Tutkimuksen aikana varusmiehille tarjotaan varuskuntaravintolan keittiössä valmistettuja aterioita, joiden resepteissä on hyödynnetty erilaisia kasviproteiineja, muun muassa kotimaisia palkokasveja; papuja ja herneitä. Tutkimusta tehdään ainoastaan saliruokailussa, eikä se kata ruokailua maastossa. Erityisruokavaliot ja allergiat huomioidaan normaalisti tutkimuksen aikana.

Varusmiehet aterioivat varuskuntaravintoloissa normaalisti ja voivat halutessaan arvioida nautittuja aterioita vastaten mobiililaitteella kysymyksiin. Kysymyksillä kartoitetaan ruokailijoiden mielipiteitä muun muassa kasvisproteiinipitoisten aterioiden täyttävyydestä, terveellisyydestä ja maukkaudesta. Lisäksi kysytään nuorten ajatuksia heidän ruokavaliostaan tulevaisuudessa.

Kasviproteiinia sisältävät ateriat ovat tuttuja Leijona Cateringin varuskuntaravintoloiden ruokalajeja, joissa käytetään kasviproteiineja kokeilun ulkopuolellakin. Tällä hetkellä varuskuntaravintoloiden ruokalistoilla kasviproteiinia sisältävät muun muassa juustoinen kasvispasta, härkis-jalopenokastike, kookos-kasviscurry ja porkkanalasagnette.

 

Lisätietoja: 

Viestintäpäällikkö Suvi Pitkänen, Leijona Catering Oy, p. 010 4320 107
Everstiluutnantti Pasi Hurskainen, Pääesikunnan logistiikkaosasto, p. 0299 800 (vaihde)

 

Leijona Cateringin varuskuntaravintoloiden ruokalistat

Tietoa varusmiespalveluksen ruokailujärjestelyistä Leijona Cateringin sivuilla

Leg4Life -hankkeen kotisivut

Reilu Ruokamurros (Just Food) -hankkeen kotisivut

 


 

´