Hyppää sisältöön

Valmiusrakentamista Puolustusvoimien Youtube-kanavalla

Puolustusvoimien logistiikkalaitos
Julkaisuajankohta 13.6.2022 13.57
Tiedote
Keltainen kaivinkone kasaa maata vasemmalla olevan betonirakenteen seinustalle. Taustalla on kesäinen merimaisema.

Valmiusrakentamisen tarkoituksena on tuottaa suojaa Puolustusvoimien joukoille ja materiaalille. Valmiusrakentamista on toteutettu Suomessa pitkään Puolustusvoimien ja alan kotimaisten yritysten yhteistyönä. Rakentamistoimintaa sekä sotilas- ja siviilitoimijoiden yhteistyötä esitellään Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tuottamissa videoissa kevään 2022 valmiusrakentamisharjoituksesta Turussa.

Puolustusvoimien normaali- ja poikkeusoloissa tarvitsemien suojarakenteiden rakentamista toteutetaan suunnitelmallisesti eri puolilla valtakuntaa järjestettävien vuosittaisten valmiusrakentamisharjoitusten yhteydessä. Harjoituksissa on mukana Puolustusvoimien valmiusrakentamisasiantuntijoiden lisäksi kotimainen rakennusteollisuus joka rakentamistöiden lisäksi myös valmistaa ja kehittää erityisiä rakennustarvikkeita Puolustusvoimien käyttöön.

Pääasiassa valmiusrakentaminen tapahtuu Puolustusvoimien hallinnassa oleville maa-alueille. Mikäli rakentamista tai siihen varautumista tehdään yksityisten omistamille maa-alueille, maankäytöstä solmitaan sopimus ja alueen käytöstä maksetaan vuokraa. Kaikissa kohteissa valmiusrakentamista ei lähdetä heti toteuttamaan vaan sopimuksella luodaan valmius käynnistää rakentaminen tarpeen mukaan.

Vuonna 2022 valmiusrakentamista on harjoiteltu muun muassa Varsinais-Suomen alueella, jossa toimeenpantiin 23.-27.5. Merivoimien valmiusrakentamisen harjoitus Heikkilän ja Pansion tukikohtien alueella ja Gyltön saarella. 

Puolustusvoimien logistiikkalaitos tuotti valmiusrakentamisharjoituksesta kaksi videota, joissa esitellään rakentamisen perusperiaatteita ja yhteistyötä kotimaisen rakennusteollisuuden kanssa. Videot ovat katsottavissa Puolustusvoimien Youtube-kanavalta:

Suojaa ja valmiutta: https://www.youtube.com/watch?v=YiB9w3apgkM
Yhteistyö rakennusteollisuuden kanssa: https://www.youtube.com/watch?v=1zLlK9TH3p0