Uudet teknologiat ja toimintatavat muokkaavat puolustustutkimusta – Miten Suomi valmistautuu tulevaisuuden uhkiin ja hyödyntää uusia mahdollisuuksia?

Teknologia ja innovaatiot muokkaavat sodankäyntiä ennennäkemättömällä vauhdilla. Puolustustutkimuksen vuosikirja 2025 tuo esiin keskeisiä kehityssuuntia, kuten droonien, sensoritekniikan ja kansainvälisen tutkimusyhteistyön merkityksen Suomen puolustuksessa.
Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut heikompaan suuntaan, mikä korostaa puolustuksen tutkimus- ja kehittämistoiminnan tärkeyttä. Teknologian kehitys, erityisesti droonisodankäynnin yleistyminen ja sensoritekniikan edistyminen, tuo mukanaan uusia haasteita taistelukentälle ja vaatii jatkuvaa innovointia. Ukrainan sota on osoittanut, että kriisitilanteissa uusien ratkaisujen kehittäminen voi tapahtua nopeammin kuin aiemmin on ajateltu.
Puolustustutkimus nojaa vahvasti kansainväliseen yhteistyöhön. Suomen liittyminen Natoon on syventänyt tutkimus- ja kehitystoimintaa erityisesti Naton tutkimusohjelmien kautta. EU:n puolustusrahasto EDF tukee kotimaista tutkimusta, ja kahdenvälinen yhteistyö Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa sekä arktisen puolustuksen tutkimus vahvistavat Suomen osaamista ja valmiuksia.Kotimainen puolustusteollisuus ja startup-yritykset tekevät tiivistä yhteistyötä Puolustusvoimien kanssa, mikä tukee sotilaallista huoltovarmuutta ja teknologista edelläkävijyyttä.
Puolustustutkimuksen vuosikirja 2025 esittelee muun muassa seuraavat mielenkiintoiset ja keskeiset kehityssuunnat:
- Puolustusjärjestelmän ja toimintaympäristön analyysi – Puolustusjärjestelmän kehittyminen ja toimintaympäristön muutokset.
- Tekoälyn rooli puolustuksessa – Monitieteinen tutkimus tekoälyn sovelluksista puolustusalalla.
- Suomalaisen yhteiskunnan kehitys (2025–2045) – Ennusteet yhteiskunnan kehityksestä Suomessa seuraavien vuosikymmenten aikana.
- Strateginen ennakointi – Ennakoivan tutkimuksen menetelmät ja niiden soveltaminen puolustussuunnittelussa.
- Innovaatiot Puolustusvoimien tutkimuksessa – Puolustusvoimien tutkimusorganisaatioiden rooli innovaatiotoiminnassa.
- Operaatiotaidon kehittäminen – Operaatiotaidon kehityksen perusta ja tulevaisuuden haasteet.
- Naton ja Venäjän tulevaisuus – Naton ja Venäjän tulevaisuuden tutkimus strategisessa suunnittelussa.
- Taistelutilan informaatio ja johtaminen – Taistelutilan informaationhallinta ja johtamisen kehittäminen.
- Sotilaan hyvinvointi ja tukitoimet – Taistelijan toimintakyky, kotiuttamisjaksojen kehittäminen ja hyvinvoinnin seuranta.
- Vaikuttaminen ja suoja – Ydinaseiden vaikutukset, häivemateriaalit, mikrolennokkien suorituskyvyn kehittäminen ja CBRN-suoja.
Pitkäjänteinen tutkimus ja kyky reagoida nopeasti muuttuviin uhkiin luovat puolustusjärjestelmälle vahvan perustan. Puolustusvoimat jatkaa laaja-alaista tutkimusyhteistyötä varmistaakseen, että Suomen puolustus kykenee vastaamaan muuttuvan toimintaympäristön haasteisiin.
Valtioneuvoston joulukuussa 2024 julkaisema puolustusselonteko painottaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan merkitystä sekä innovaatioiden roolia suorituskykyjen rakentamisessa. Voit lukea selonteon tästä linkistä.