Hyppää sisältöön

Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat asiakirjan ajoneuvojärjestelmähankinnoista

Puolustusvoimien logistiikkalaitos
Julkaisuajankohta 5.5.2023 14.13
Tiedote

Puolustusvoimien logistiikkalaitos ja Ruotsin puolustusmateriaalivirasto FMV syventävät yhteistyötään ajoneuvojärjestelmiä koskevissa hankinnoissa.

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja kenraalimajuri Jari Mikkonen allekirjoitti liikkuvien järjestelmien ja niihin liittyvien teknologioiden hankintoja koskevan järjestelyasiakirjan toimeenpanoasiakirjan 5.5.2023 Tampereella. Ruotsin puolelta asiakirjat allekirjoitti Ruotsin puolustusmateriaaliviraston FMV:n maajärjestelmäosaston johtaja, prikaatikenraali Jonas Lotsne. Samassa yhteydessä allekirjoitettin myös yhteisen taktisen maastoajoneuvon ja siihen liittyvien teknologioiden yhteishankintaa koskeva toimeenpanoasiakirja.

Järjestelyasiakirja mahdollistaa Suomen ja Ruotsin väliset liikkuvien järjestelmien yhteishankinnat. Hankittavia järjestelmiä voivat olla muun muassa taktiset maastoajoneuvot, panssaroidut ja muut maastoajoneuvot, kevyet ajoneuvot, moottorikelkat, liikkuvat haupitsit ja tykistöjärjestelmät, taistelupanssarivaunut, rynnäkkövaunut, liikkuvat kranaatinheitinajoneuvot ja -järjestelmät, panssaroidut ja muut taktisen liikkuvuuden maastokuorma-autot sekä sotilaskuorma-autot.

Mahdollisten yhteishankintojen kautta liikkuville järjestelmille voidaan rakentaa myös yhteiset koulutus- ja huoltojärjestelmät, mikä edelleen parantaa huoltovarmuutta. Kasvavat yhteiset hankintamäärät myös vähentävät Suomen ja Ruotsin kansallisia hankintakustannuksia. 

Ensimmäisessä vaiheessa allekirjoitettavan toimeenpanoasiakirjan mukaisesti Suomi ja Ruotsi tekevät yhteistyötä neuvotellakseen huoltovarmuusperusteisen puitesopimuksen taktisen maastoajoneuvon ja siihen liittyvien teknologioiden hankkimiseksi yhdeltä toimittajalta. 

´