Hyppää sisältöön

Puolustusvoimille maalinpaikannuslaitteita, valonvahvistimia ja lasertähtäimiä

Puolustusvoimien logistiikkalaitos
Julkaisuajankohta 8.5.2023 10.00
Tiedote
MPL24 on Senop Oy:n ja Puolustusvoimien yhdessä kehittämä maalinpaikannuslaite.

Puolustusvoimat hankkii lisää kotimaisia valonvahvistimia ja lasertähtäimiä, maalinpaikannuslaitteen päivityksen ja uusia maalinpaikannuslaitteita Senop Oy:ltä.

Joukkojen taistelukykyä vaativissa näkyvyysoloissa lisäävien valonvahvistinten ja lasertähtäinten hankinnan arvonlisäveroton hinta on noin 13 miljoonaa euroa.

Puolustusvoimat ja Senop Oy ovat saaneet kotimaisen MPL24-maalinpaikannuslaitteen yhteisen tuotekehityksen päätökseen. Kotimaisesta tuotekehityksestä sovittiin aiesopimuksella vuonna 2020. Laitteen uusi versio (Senop LILLY) on kehitetty tiedustelijoille tähystys- ja maalinpaikannuslaitteeksi vuonna 2015 käyttöönotetun MPL15-laitteen (Senop LISA) pohjalta. Uusi versio on edellistä kevyempi ja siinä on parempi näyttö, lämpökamera sekä laseretäisyysmittari. Lisäksi laitteeseen on kehitetty uusia ohjelmistoja tiedustelu-, tulenjohto- ja mittauskäyttöön. Vastaavia laitteita on hankittu myös epäsuorantulen joukoille tuliasemien mittauskäyttöön. MPL24-maalinpaikannuslaitteiden hankinnan arvonlisäveroton arvo on noin 9 miljoonaa euroa.

Uusien laitteiden hankinnan lisäksi MPL15-maalinpaikannuslaitteiden lämpökameroita, laseretäisyysmittareita ja ohjelmistoja päivitetään. Päivitys parantaa laitteiden toimintaa varsinkin huonossa säässä ja häirityissä olosuhteissa. Hankinnan arvonlisäveroton arvo on noin 8 miljoonaa euroa.

Hankintojen arvonlisäverollinen yhteisarvo on yli 37 miljoonaa euroa ja työllistävä vaikutus Suomessa noin 90 henkilötyövuotta.

 

Lisätietoja antavat:
Valonvahvistimet ja lasertähtäimet: jalkaväen tarkastaja eversti Juhana Skyttä, Maavoimien esikunta, puh. 0299 800 (vaihde)
Maalinpaikannuslaitteet: majuri Jari Luikku, Maavoimien esikunta, puh. 0299 800 (vaihde)

´