Hyppää sisältöön

Euroopan sotilaallisen logistiikan ammattilaiset kokoontuivat Tampereella

Puolustusvoimien logistiikkalaitos
Julkaisuajankohta 5.6.2023 10.32
Tiedote
Kokouspöytä, jonka ympärillä istuu ihmisiä. Seinälle heijastettu osallistujamaiden liput.
Movement Coordination Centre Europen operatiivisen suunnittelun kokous järjestettiin touko-kesäkuun vaihteessa Tampereella.

Movement Coordination Centre Europe (MCCE) on 27 eurooppalaisen maan ja Yhdysvaltojen yhteenliittymä, jonka tehtävänä on yhteensovittaa jäsenmaiden sotilaallisia kuljetuksia. MCCE:n operatiivisen suunnittelun kokous järjestettiin touko-kesäkuussa Tampereella Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen isännöimänä.

Hollannin Eindhovenissa sijaitseva MCCE on perustamisvuodestaan 2007 lähtien toiminut yhteystahona, joka koordinoi jäsenvaltioidensa kansainvälistä sotilaallista logistiikkaa. MCCE:n palveluita voidaan käyttää kansallisen puolustuksen, kriisinhallinnan tai Naton ja Euroopan unionin sotilaallisten tehtävien tarpeisiin. 

Suomea MCCE:n päivittäisessä operatiivisessa suunnittelussa edustaa Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikuntaan kuuluva kansallinen kuljetusten koordinointi- ja suunnittelukeskus Movement Coordination Centre Finland eli FINMCC. Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta ja FINMCC isännöivät 29.5.-2.6. 2023 MCCE:n operatiivista kokousta Tampereella.

Kolmesti vuodessa eri MCCE-jäsenmaissa järjestettävän kokouksen ohjelmassa olivat muun muassa katsaus MCCE:n toimintanäkymiin sekä jäsenmaiden logistiikan tilanteeseen. Lisäksi kokouksessa käsiteltiin isäntämaan kansallisen logistiikan kehittämistä, josta kuultiin puheenvuoroja Puolustusvoimien lisäksi myös muun muassa Väyläviraston edustajalta.

Movement Coordination Centre Europen toimintaperiaatteena on toimia sen jäsenmaiden tarjoamien maa-, meri- ja ilmakuljetusten sekä ilmatankkauskykyjen yhteensovittajana. Jäsenmaiden asevoimien kansalliset kuljetusten koordinointi- ja suunnittelukeskukset voivat tarjota MCCE:n kuljetuskykyjen pooliin kansallista sotilas- tai siviillioperaattorien tuottamaa kapasiteettia kuten kuljetus- ja tai ilmatankkauslentokoneiden lentotunteja tai maa- ja merikuljetuskapasiteettia.

Erilaisten kuljetusmuotojen kapasiteettia voidaan MCCE-järjestelyssä vaihtaa niille määritetyn vaihtokurssin mukaisesti ilman että jäsenmaiden tarvitse maksaa rahallista kompensaatiota toistensa kuljetussuorituskykyjen hyödyntämisestä. Järjestely mahdollistaa kuljetustarpeiden yhdistelemisen ja kapasiteetin jakamisen kustannustehokkaiksi ja tehtävien toteuttamista ihanteellisesti palveleviksi kokonaisuuksiksi.

Lue lisää: MCCE:n kotisivut 

´