Hyppää sisältöön

Iso-Britannian asevoimien varakomentaja, kenraali Gwyn Jenkins vieraili Suomessa

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 19.4.2024 11.54
Tiedote
Rajapartiossa Kainuun rajalla. Kuvassa oikealta kenraali Jenkins, kenraaliluutnantti Virtanen, sotilasavustaja (Assistant Military Assistant) kapteeni Callum MacRae, Kainuun rajavartioston komentaja eversti Tuomas Laosmaa, Kainuun prikaatin komentaja prikaatikenraali Ari Laaksonen sekä Suomen puolustusasiamies Lontoossa kommodori Mika Raunu.

Iso-Britannian asevoimien varakomentaja (Vice Chief of Defence Staff), kenraali Gwyn Jenkins vieraili Suomessa 17.-19. huhtikuuta 2024. Vierailua isännöi Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen.

Vierailuohjelmaan sisältyi suomalaiseen puolustusjärjestelmään, asevelvollisuuteen ja suorituskykyyn tutustumista sekä Rajavartiolaitoksen toimintaan perehtymistä. Vierailua Kainuussa isännöi Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Ari Laaksonen. 

Vierailun aikana keskusteltiin Suomen ja Iso-Britannian yhteistyöstä niin kahdenvälisesti kuin osana liittoumaa ja JEF-yhteistyötä (Joint Expeditionary Force).


Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen korostaa Suomen ja Iso-Britannian välisen puolustusyhteistyön merkitystä: 


- Iso-Britannia on Nato-, JEF- sekä kahdenvälisen yhteistyön näkökulmasta Suomelle tärkeä kumppani. Meillä on vahva yhteinen intressi Pohjolan puolustuksessa. Kainuun prikaatin varusmiehet antoivat hyvän kuvan suomalaisesta osaamisesta ja asenteesta. Heidän ampumaharjoitustaan oli ilo esitellä vieraallemme. Pääsimme myös tutustumaan Suomen ja Naton itärajaan hiihtäen, mikä sopi erittäin hyvin kilpatason ampumahiihtotaustaiselle kenraali Jenkinsille.

Ammunnan johtaja esittelee ryhmän hyökkäysammunnan toteutuksen


Kenraali Jenkins kuvailee Suomen ja Iso-Britannian välistä suhdetta vahvaksi, ja iloitsee vierailustaan Suomessa: 


- Iso-Britannian ja Suomen välinen puolustusyhteistyö on vahvaa ja eteenpäin suuntautuvaa. Olen iloinen voidessani vierailla Suomessa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Suomi liittyi Natoon. Olen myös iloinen siitä, että olemme virallisesti liittolaisia. Tuemme Suomen ja Naton yhteensovittamista aina tarvittaessa.

Kenraali Jenkins painottaa ryhmän hyökkäysammunnan jälkeisessä palautteessa erityisesti maaston käyttöä ja laukauksen jälkeistä tuliaseman vaihtoa

´